2024. május 17.

120 Eurós bor, cikis címkével

Hazánk egyik, ha nem a legelismertebb borászata, az egyik legjobb, ha nem a legjobb magyar borra rátett egy címkét, amiről süt a gagyiság. 30 éve tisztelem őket, ezért leszedtem a képről a nevüket. Ez nem róluk szól, henem a magyar borgagyiságról.

2024. május 17.

Borfesztivál Blue

A Budapesti Borfesztivál a világ legjobbja. Ebben biztos vagyok. Ilyen szép helyen, ilyen jó borokkal sehol máshol nem lehet találkozni. Akkor mitől vagyok blue? Hát ettől:

2024. május 17.

Wow VBK - a harddiszkont megcsinálta...

VBK - ejtsd: vébéká - vagyis a vörösboros kóla, a hajdani házibulik ikonikus itala volt. A bor és a kóla arányát mindenki ízlés szerint alakította, viszont most az egyik harddiszkont megcsinálta koszerű, dobozos készterméknek. 

2023. szeptember 20.

A szakma mélyére ástunk...

A kis szöveg a VINOSZKÓP logó alján a következő: "Szenvedélyünk a szőlő meg a bor, nekünk a pohár félig tele van és nem csak a fenekére nézünk, hanem szeretett szakmánkban is mélyre ásunk." Augusztusban pont ezt tettük...

2023. szeptember 18.

Szentpéteri - Magyarország legjobb pezsgője

Hazánkban közel 120 borászat készít már pezsgőt. 2023-ban az Országos Borverseny eredménye alaplán, Magyarország legjobb pezsgője a Szentpéteri Borpince, Chardonnay Methode Traditionelle 2020 lett.

2023. szeptember 4.

MG Autó - 100% Mezőgazdaság

MG. A világnak MG az "Emdzsi", a híres angol autó, ami jövőre lesz 100 éves. Nekünk magyaroknak pedig az MG az "emgé" a mezőgazdaság. Melyik faluban ne lett volna régen ilyen-olyan "emgétéesz". Szuperjó ez az autó és szerintem 100% mezőgazdaság.

2023. szeptember 4.

Nemzeti Vörösbor Nap - Bormarketing, jöjj velem!

Agusztus 28. a Nemzeti Vörösbor Nap (National Red Wine Day). Idén 10. alkalommal tartották és szerintem nem jön rosszul a borászatoknak, mert erősen megtólja a vörösborok eladását.

2023. augusztus 15.

Magyarország legjobb fehérbora 2023-ban

Az Országos Borversenyen a Frittmann Generosa 2022 lett a legjobb fehérbor. Ez hatalmas büszkeség a borászatnak, és nagy dolog a borvidéknek, a fajtának és a nemesítőjének.

2023. augusztus 8.

Kihagyhatatlan szakmai program...

...valójában ki lehet hagyni, csak nem érdemes. A Lucza Kertész Praktikum augusztusi rendezvényei használható, Forintra váltható tudást adnak a szakma legjobbjaitól.

2023. augusztus 6.

Zelna... több, mint balatoni bio

A fiatal borászat föltette az Olaszrizlinget a világ bortérképére. A Decanter World Wine Awards 2022-ben elnyert platinaérme olyan a borászatban, mint a hegymászónak feljutni a Mount Everest csúcsára.

2023. augusztus 1.

Tischler & Halpern... nagyon kóser tokaji

Kis falunk zsidó közösségének lassan csak az emléke marad, meg a zsidó temető a falu központjában, amit nem engedünk lerombolni. A "kóser" szó használata viszont teljesen álltalános. Ha valami nagyon nagyon jó, azt mondják: kóser. 

2023. augusztus 1.

Ürmösborok, vermutok, hol vagytok?

Régebben, a bulikban, aki nem sörözött, töményezett, fröccsözött vagy vbk-zott, (vörösboroskóla) az a vermutot itta. Én az Évát szerettem. Az Éva vermutot. Hova lett Démon Hill? Hova lettek a vermutok?

2023. augusztus 1.

Már vártam ezt az Angyalt

Ez a kékkel suhintott angyalszárnyas címkés Tokaji Furmint az Angyal borászattól, pont olyan, mint amire számítottam. Röviden: jó. Hosszabban: tényleg jó.

2023. augusztus 1.

Vörös vagy fehér? Legyen mindkettő.

Ha elég szép üvegybe tesszük a bort, akkor talán még azt is elnézi a kedves vevő, ha nem egy csúcsborról van szó... A piaci réseket ki kell tölteni, az igényeket ki kell elégíteni. Mik vannak... Nézek, mint hal a szatyorban...

2023. július 28.

Az európai szőlők számokban

A bormarketing számokkal kezdődik és számokkal is végződik, hiszen a piacot leíró számok jelentik a kiindulást és a végén az értékesítés és a nyereség számai mutatják a marketing munka eredményességét. 

2023. július 27.

Szőlők, borok Romániában

Romániában kb. 3-szor annyi a szőlő, mint nálunk. Ennek legalább a fele nagyon szépen gondozott nagyüzem, ahol kölföldi borászok segítségével igencsak jó borokat csinálnak. Bormarketingben sem gyengék... gondoltam szólok.

2023. július 17.

Szamorodni ON - Szomorúság OFF

Június 21. a leghosszabb nap, amit már régóta vártunk. Ilyenkor azért van egy kis szomorkásság is, merthogy mostantól fél évig, minden nap egy kicsivel, sajnos... rövidebb. Egy megoldás van a szomorkásság ellen: Szamorodni ON.

2023. június 12.

Lajvér vs. Coppola

Két szenzációs bor, egy magyar és egy amerikai... Az előbbi a marketing kreativitás az utóbbi az imázstranszfer magasiskolája.

2023. május 28.

Menjünk együtt Libanonba!

Megnézzük az egykori Kánaán szőlőit, megkóstoljuk a borokat és ellessük a főníciaiak 5000 éves bormarketing tapasztalatait.

2023. május 28.

A magyar borok Ryanair-je.

Miért szeretem a Ryanairt és miért a Varga pincészet borait? Nagyjából ugyanazért. Mindkettő jó, szerethető és jó árú.

2023. május 28.

Artificial intelligence a borászatban

A.I. vagy magyarul mesterséges intelligencia. Lassan ott van az élet minden területén és - szerintem - hamarosan berúgja a borospincék ajtaját. Nyugalom, jó lesz...

2023. május 25.

A Budapest Airport bora

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér idén Európa legjobb repülőtere lett... és megválasztották a repülőtér borát.

2023. május 25.

Törley - Mert mi szeretjük a Magyar bort!

Egy kiváló bor és egy kiváló marketinges által alkotott kiváló címke. Hiába, a 140 év az 140 év... Az eddigi legjobb Irsai Olivér címke - szerintem.

2023. március 26.

Újbor és Sajt Fesztivál

Idén 19. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A legjobb újbornak járó elismerést, a 160 nevezett borászat közül a kiskőrösi Szentpéteri Borpince nyerte.

2023. március 25.

Bormarketing BOCK'osan...

...bormarketing okosan lett volna a cím, ha nem egy Bock borról szólna. Tudtuk, hogy a Bock marketingben is ultrajó, de hogy ennyire, azt nem sejtettük...

2023. március 24.

Pálinka... Spirit of Hungary

Főcsapásunk természetesen a szőlő, a bor és a bormarketing, de egy figyelemreméltó pálinka téma a borászok számára is érdekes lehet. A közösségi marketing szép példáját láttuk...

2023. március 24.

Bor az esti doromboláshoz

A bátor bormarketing egyik szép példája a "Dorombor". Egy markáns célcsoport ultrahatékony megközelítése a bor megkülönböztetésével kiemli a versenytermékek sorából.

2023. március 19.

Hatputtonyos bormarketing

Manapság ott tartunk, hogy Tokaj lett az új Villány és nam csak nagyszerű borok készülnek arrafelé, hanem a bormarketing is kiemelkedő. Osvát Fruzsina bora ezügyben "mindent visz".

2023. március 12.

Sauska Cuvée 11 - halászlébor No1.

A magyar konyha ikonikus, emblematikus leveséhez csak a legkiválóbb bor lehet elég jó. A Sauska Cuvée 11 megérdemli, hogy "halászlébor" legyen.

2023. március 9.

3 bor két felvonásban...

Bementem a falusi kisboltba gyufáért. Nem számítottam sem komédiára, sem tragédiára, viszont megláttam 3 bort...

2022. november 19.

Frittmann Irsai 2022. Az idei első idei...

November 11. Szent Márton nap. Ünnep, liba és az idei első idei bor. Nekünk a Frittmann borászat Irsai Olivér újbora volt. Jobb, mint gondoltuk. Csak nem egy jó évjárat lesz a 2022?

2022. október 20.

Első Vinoszkóp szakmai kerekasztal

Összejöttünk, hogy megbeszéljük az idei évet, az aszályhelyzetet a kilátásokat és a nagy világfajtát, a Chardonnay-t. Hogyan csináljuk és mitől vagyunk ebben is ilyen jók :-)

2022. október 10.

Tokajban járt az ősz...

...és ott jártunk mi is. Megcsodáltuk, megnéztük, megbeszéltük, aztán fakultatíve megkóstoltuk. 

2022. október 9.

"Ha szőlő telepítés, akkor Symbivit."

A növény egész életére szóló támogatást nyújtanak a szimbiózisban élő gombák. Telepíteni ma már csak így érdemes...

2022. szeptember 30.

A szőlő a biológiát szereti

Az 5000 éve művelt szőlő csak az utóbbi alig 100 év során találkozott kémiával. Hiába, a megszokás nagy úr - a növényeknél is. Kevesebb kémia, több biológia... a szőlő így szereti.

2022. szeptember 27.

Törley - 140 éves a verhetetlen ár/érték bajnok

A Törleynél drágább pezsgőket lehet találni bőven, de jobbat aligha... legalábbis szerintem. Törleynél van minden, íz, palack és varázsburok, ahogy a Dom Pérignon-nál írtam, csak még egy kicsit... és kicsit más áron.

2022. szeptember 19.

Bottega Gold - az arany románca...

A Bottega az italok Ferrari-ja vagy inkább Ferrero-ja. Elképesztően szép és megdöbbentően finom. Megvenni nem annyira egyszerű, viszont most megnyerhető...

2022. szeptember 15.

VIVA La VIDA - Ünnepeljük az életet!

Olyan bort kerestem, amely méltó arra, hogy egy nagyszerű ember kerek születésnapját köszöntsük és ünnepeljük, hogy megélte... Olyat, amivel ünnepeljük az életet. Szerintem megtaláltam.

2022. szeptember 12.

Megúszós borozás

Elszántan hiszem, hogy a minőségnek ára van, amit az igényes vásárlónak meg kell fizetni, viszont…  viszont néha nagyon jó borokat lehet találni meglepően jó áron.

2022. augusztus 31.

Bormarketing 3.0. Juliet Victor.

Izgatottan hívott a Mark barátom, hogy te jó ég, ki az a Juliet Victor? Nő, vagy férfi és ugye biztos külföldi? Én meg csak néztem, mint a hal a szatyorban…

2022. augusztus 31.

Royal Tokaji - királyi bor, király marketing

Szeretem a tokaji bort és örömmel láttam egy olyan marketing megoldást, ami kétségtelenül méltó arra, hogy az előző, Dom Pérignon pezsgős marketing téma után írjak róla a vinoszkóp Tisztelt Olvasóinak.

2022. augusztus 31.

Dom Pérignon - a marketingpezsgő

Elszántan hiszem, hogy a magyar borok és pezsgők a világ élvonalában vannak. Jónéhány pedig az élvonalnak is a legszélén, a legelején. De hát az a marketing…   Azon még lenne mit…

2022. június 23.

Üdv a klubban Syngenta

Korábban úgy nézett ki a növszerpiac, hogy voltak a nagy multik, akik a kémiai laborjaikban egyre másra fejlesztették a kémiai anyagokat a gyomok- , a kórokozók- és a kártevők ellen, aztán a marketingesek szépen „becsomagolták”, hogy ez a jövő vegyétek, meg ilyenek. 

2022. június 23.

Dűlők, borok Tihanytól Csopakig. Borozás a Figulánál…

„A jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”

2022. június 23.

Isten Éltessen Sokáig Bock József!

Szerintem, ha random megkérdeznék 100 embert, hogy ki ma a legnagyobb borász kis hazánkban, akkor 90 rávágná, hogy Bock. Tízen pedig némi gondolkodás után csendesen – mert Márai is megmondta, hogy a borról csendesen kell beszélni – kimondanák, hogy Bock József. Ez egy ilyen dolog, nem hízelgésből írom.

2022. június 23.

Az olasz professzor megmondta…

Ahogy az előző írásban említettem, a IV. Országos Szőlész – Borász Konferencia leírásánál, ahol gyakorlatilag leragadtam Sárdy Diána megnyitójánál és Márainál, pár előadásra és témára vissza kell térnem, hogy aki nem volt ott, de ezt esetleg olvassa…

2022. június 23.

IV. Országos Szőlész - Borász Konferencia

Május 27-én Budapesten a korábbi Kertészeti Egyetemen (ma MATE) zajlott a szakma talán legnagyobb eseménye az Országos Szőlész – Borász Konferencia. Kiváló előadók és érdekes témák szerepeltek a programban, meg az ember az ilyenre úgyis elmegy, pláne, ha ez az élete.

2022. június 23.

Nagy nyitás...

Amikor február másodikán előjön a medve és meglátja az árnyékát, akkor tudja, hogy még eltart egy darabig a tél. Amikor pedig az ember benyit a pincelejáróba és egy ilyen szép verőfényes-árnyékos pincepillanat fogadja, akkor tudja, hogy jó helyen jár és a borospincében jó dolgok várják majd.