Tischler & Halpern... nagyon kóser tokaji

2023. augusztus 1.

Kis falunk zsidó közösségének lassan csak az emléke marad, meg a zsidó temető a falu központjában, amit nem engedünk lerombolni. A "kóser" szó használata viszont teljesen álltalános. Ha valami nagyon nagyon jó, azt mondják: kóser. 

A kóser bor egy igazi piaci rés. Kereslet bizonyosan van, ráadásul még fizetőképes is és a paici verseny szinte elenyésző. A Tischler & Halpern szerencsésen ráérzett erre és olyan kóser bort csinált, ami bizonyosan nagyon kóser vagyis nagyon nagyon jó. 

Amúgy a kóser bor alapvetően nem nagyon más, mint a nem kóser. Van pár dolog, ami megkülönbözteti, de nyilvánvalóan a kóserség nem jelenti azt, hogy ettől jobb. Például a kóser bor 3 évesnél idősebb szőlőből készül (szerintem kevés bor készül fiatalabb szőlőből, de ezt csak így zárójelben). A kóser bort vallásos, szombatot tartó zsidó emberek készítik, megfelelő odafigyeléssel a minőségre és arra, nehogy valami állati, vagy növényi anyag belekeveredjen. A borkészítés folyamatát és a kóser bort egy erre felhatalmazott rabbi tanúsítja. 

A Tischler és Halpern kóser borai a tokaji Disznókő szőlőiből és a Disznókő megfelelően elkülönített borászati részlegében készülnek. Ez a tény magáért beszél, hiszen a Disznókő nem mostanában fogott be az iparba. Tudtommal jó 600 éve már voltak valakik, mert már akkor is írtak róluk, csak nem a netre, mint én most, de ez egy másik történet, nemsokára előhuzakodok vele...

Nekem a száraz furmint inkább..., meg az üvege is jobban tetszik. A címke grafikája csúcsszuper. Közismert címkekekec vagyok de ez hibátlan.  Elegáns, alkalmi, falumbeliesen szólva kóser. A grafikusa előtt le a kalappal. És az ára? Hát szerintem az is kóser. Ha jól láttam 4000 Froncsi körül árulják. Az a tervem, hogy ha megéljük a decembert, akkor 7-én meggyújtunk egy kis gyertyácskát és amíg az elég, addig megiszogatunk egy üveggel.

Bonus track: amúgymeg javíthatatlan libernyák módjára elszántan hiszem, hogy attól nem lesz valaki jobb zsidó, ha kóserbort iszik, ahogy szerintem attól sem lesz rosszabb, ha szombat ebédre a kisvendéglőben marhapörköltet rendel, nokedlivel és tejfölös uborkasalátával. Vatizmór/sőtmitöbb én a szombati munkát sem tartom elfogadhatatlannak, hiszen az idők változnak... Örülök ennek a bornak és várom, hogy megkóstolhassam...

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.