Menjünk együtt Libanonba!

2023. május 28.

Megnézzük az egykori Kánaán szőlőit, megkóstoljuk a borokat és ellessük a főníciaiak 5000 éves bormarketing tapasztalatait.

Libanon területét régen úgy hívták, hogy Kánaán. Messze földön híres volt arról, hogy itt teremnek a legfinomabb gyümölcsök és itt készül a legjobb bor. Az itt élő főníciai nép évezredekel ezelőtt a kor legjobb hajósa és legjobb kereskedője volt. Hajóikkal uralták a Földközi tengert és ők szállították és cserélték az árukat Büblosztól Karthágóig. Amúgy a szőlőtermesztést és a borkészítést is ők terjesztették el a tenger partvidékén. Marketingesnek sem voltak utolsók. Az egyik húzásuk például az volt, hogy rájöttek arra, hogy nem az a tuti, ha árukat más árukra cserélgetnek, hanem elterjesztették a pénz használatát. Az áruikat odaadták pénzért és azért máshol más áruat vettek. Szerintem ezzel letettek valamit az asztalra...

Libanon egy pici kis ország. Alig több, mint 10 ezer négyzetkilóméter, hazánk területének a kilenced része. Viszont úgy néz ki, mint ha a Teremtő jókedvében összetolta volna a svájci Alpok legszebb részeit a Francia rivéra csodálatos partjaival. Az alábbi képen a főváros Bejrút, előtérben az ikonikus galamb sziklákkal.

4 napos bormarketing szakmai túrát szervezünk Libanonba. Kemény lesz, de könnyen lehet, hogy megéri... A fergeteges élmény garantált.

1. nap: Tali reggel Ferihegyen, kicsit korán, 5 órakor. Aki szeretne, jöhet előző nap és megallhat a reptéri szállodában. Parkolás megoldott. Elrepülünk Isztambulba a rózsaszínes barbirepcsivel, onnan tovább Bejrútba a "Cedar Jet"-tel (MEA).  Szállás a csúcsszuper Radisson szállodában, lepakolunk, majd belevetjük magunkat a bejrúti belvárosba. Tergerpart... tradícionális ételkostoló... meg belesímulunk a város magával ragadó, felkavaró hangulatába. A naplementét a Libanon Hölgyünk szobortól nézzük majd. Ez a Földközi tenger - sokak szerint a világ - legszebb pontja. Vacsoránál belekezdünk a borozásba, hogy elkezdjünk kicsit a kövi napra hangolódni.

2 - 3. nap: Reggeli a szállodában, majd megnézünk mindkét nap 2 borászatot. A legnagyobbat, a legismertebbet, a legszebbet és a legfeltörekvőbbet. 

A libanoni szőlőkről egy háttérinfó. Évi 300 napon át verőfényes napsütés, de a sokszáz méteres tengerszint feletti magasság miatt hűvösek az éjszakák és napközben is a szőlő optimumán ketyeg a hőmérő. A tőkék az év nagy részében látják a havas hegyeket. A borászati technológia kb. ami Franciaországban is van, mivel ők ott jelentősen jelenvoltak egy jó ideig, meg tudtommal hivatalos nyelv is a francia.

4. nap: reggeli után elindulunk és a bejrúti Rafic Hariri reptérről hazafelé vesszük az irányt...

Mi várható az út után:

Libanonban annyi szőlő van, mint nálunk egy közepes borvidéken. Borászat is alig pár tucat. Viszont az 5000 éves bormarketinges tapasztalatnak köszönhetően a libanoni borok ismertségben, elismertségben elképesztően felülreprezentáltak a világpiacon. Egy palack libanoni bor 10-20 ezer Ft között mozog, de jócskán vannak sokkal drágábbak is. Elszántan hiszem, hogy az út minden résztvevője hazahoz majd egy érzést, egy gondolatot, egy ötletet, ami hatékonyabbá teszi a merketingjét és eredményesebbé a borászatát. Az ókori főníciaiak leszármazottjai végtelen kedvesek, barátságosak és nem tartják titokban, amit jól csinálnak. Azt is el fogják mondani, ami nem sikerült nekik, hiszen a kudarcaik is tanulságosak.

Megpróbálom ide passzolóan, marketingesen összefoglalni a libanoni bormarketing út lényegét, egy szóban: versenyelőny.

Részletes információkért a kapcsolat pontban e-mail, telefon és csak annyait írjon: Libanon

 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.