Szentpéteri - Magyarország legjobb pezsgője

2023. szeptember 18.

Hazánkban közel 120 borászat készít már pezsgőt. 2023-ban az Országos Borverseny eredménye alaplán, Magyarország legjobb pezsgője a Szentpéteri Borpince, Chardonnay Methode Traditionelle 2020 lett.

A magyar pezsgőkészítés látványos feltörekvésben van - szerencsére. Ez ugyanis a választéki termékstaratégia egyik alapeleme. Másrészt eligazítja a bizonytalan borbarátot a borászat szakmai színvonalát illetően. Nem mondom természetesen, hogy nem lehet abszolút élvonalbeli egy borászat, amelyik úgy dönt, hogy azért se készít pezsgőt, de elszántan hiszem, hogy ha egy borászat elismerten kiváló pezsgőt készít, annak a borászati technológiája eléggé rendben van. Marketingesként még mindig a fülembe csengenek szeretett-tisztelt-legkiválóbb tanárom Tomcsányi Pál akadémikus szavai a választéki termékstratégiáról. Szerinte és szerintem is egy magyar borászat készítsen többféle bort. Készitsen pezsgőt, vermutot és minél több dolgot, amit csak a szőlőből lehet. Ja, és mindezeket készítse magas színvonalon... ez ugyanis a választéki termékstratégia alapja. 

A fenti képet augusztus 15-én készítettem Soltvadkert határában a Frittmann Borászat Generosa táblájában. Középen Frittmann István, jobbján és balján az idősebb és az ifjabb Szentpéteri Attila. Idén helyrekerült pár dolog a magyar borászatot illetően - szerencsére. Ezek közül a legfontosabb a Kunsági Borvidék felemelkedése, kitörése, szárnyalása - a megfelelő szót még keresem, de talán ezek sem rosszak annyira. Az idei Országos Borversenyen ugyanis az ország legjobb fehérbora lett kimagasló eredménnyel a Frittmann Generosa, a legjobb pezsgő pedig a Szentpéteri Borpince Chardonnay Methode Traditionelle pezsgője lett. Ez a két borászat a Kunsági Borvidék szívében található, a Frittmann Soltvadkerten, a Szentpéteri pedig a szomszédban, Kiskőrösön. Amúgy azon gondolom nincs csodálkozni való, hogy a legjobb vörösbor villányi lett, meg a legjobb édesbor badacsonyi, de ez az eredmény feladja a leckét sok más borvidékek borászának, ha az igyekvő kunsági borászok nyomába akarnak eredni. Eszembe jutott erről a híres arab mese, amikor az oázis legnagyobb pálmája lehajolt Al Hallabhoz és köszönetet mondott neki. Ifjabb Szentpéteri Attila nagyon büszke lehet az ország legjobbjára, az ország legjobb pezsgőjére, amit a kezében tart. (én kértem, hogy hozzák magukkal, szerintem ez így kerek) Még egy apróság a Chardonnay pezsgő sikeréhez: Szentpéteriék Chardonnay témában amúgy is toppon vannak, hiszen van már Chardonnay Du Monde aranyérmük, amivel nem sok borászat büszkélkedhet hazánkban.

Az Országos Borverseny eredményhirdetésén nagyon világosan és találóan mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, hogy az eredmények és az elismerések eligazítják a fogyasztókat, valamint motiválják a borászokat és összességéban emelik a sokszínű magyar bor presztízsét, erősítve a borágazatot. Az államtitkár megint a fején találta a szöget... fontos a fogyasztó eligazodása. Régebben könnyű volt eligazodni a magyar pezsgős felhozatalban. Volt a Törley, a BB meg az Izsákiak. Én sztenderd Törley-s voltam, mivel egyrészt szeretem a Törley pezsgőket, (mostanában főleg a fehérüveges Excellence jön be) a BB meg tudom, hogy Balaton, meg Boglár, meg minden, de a BB nekem Brigitte Bardot. Korábban a nagyszerű filmjei miatt szerettem, meg mint nő is nagyon nagyon tetszett (kinek nem) de ma már a színészi teljesítménye mellett az állatvédelem terén végzett munkája is egyedülálló. Amúgy most szeptember 28-án lesz a szülinapja. Szóval a BB nekem nem pezsgő, hanem a lassan 90 éves színészikon és az állatvédelem élharcosa. 

Ehhez képest ma már vagy 120 borászat készít pezsgőt és csak kapkodom a fejem. Kis falunk harddiszkontjában (Lidl) is van jópár féle pezsgő, az 1200 Froncsiért kínált Szovjetszkojétól az 6000 Forintos valamilyenig. Amúgy egyiket sem veszi senki, mert annyira azért senki nem szovjetbarát, hogy beruházzon 1200 Ft-ot egy Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőbe, a hatezerforintosat meg a hatezerforintért nem veszik. Nem azért megy a dolgozó harddiszkontba, hogy ennyit adjon pezsgőért, meg nem is iszik pezsgőt a falumbeli csak Szilveszterkor. 

Szóval az eligazító eredmények: Az idei Országos Borverseny eredménye szerint ha valaki nem szeretné beérni kevesebbel, mint a legjobbal, annak a Szentpéteri Borpince nyertes pezsgőjét kell keresnie. Emellett még a mezőnyből kiemelkedő Fehérvári Birtok, Garamvári Szőlőbibirtok, Koch Borászat és a Légli Szőlőbirtok pezsgői ajánlatosak az igényes és kíváncsi pezsgőrajongóknak.

 

Borügyi jósdát, vagy valami látnokműhelyt nyitok, ha még valami jóslatom bejön. Múlt év júniusában az AGRO.bio csapattal beugrottunk Füreden a Figuláékhoz egy oltári jó borozásra. Írtam is itt róla, ha valaki legörget, megtalálja az írást azon a címen, hogy "Dűlők, borok Tihanytól Csopakig. Borozás a Figulánál". Ott mondtam, hogy szerintem Ti lesztek az év bortermelője. Hülledezés, szabadkozás, hogy annyi jó borász van, meg minden, aztán mit ad isten, Figula lett az Év Bortermelője Magyarországon 2023-ban, történelmet írva, hiszen eddig még nem ment egy családba kétszer az elismerés. Szóval bejött a jóslatom... Idén április végén Daoda Zolival becsörtettünk Szentpéteriékhez dumcsizni, meg vittük az Újborfesztiválos nyereményt, meg persze megkóstoltuk (otthon) a pezsgőt, ami már begyűjtötte a 27. Berlin Wine Trophy aranyérmét, amit azért nem szoktak csak úgy pezsgők után hajigálni, hogy falumbeliesen fogalmazzak. Én meg mondtam, hogy szerintem ez lesz az ország legjobb pezsgője... Ez is bejött. A fenti képet április 28-án készítettem Kiskörösön a Szentpéteri Borpince kóstolótermében, ahol Attila a szőlőből érkezve büszkén mutatta az akkor "még csak" Berlinben nyertes pezsgőt.

Magyarország legjobb pezsgője közelről, a borászat másik sikertermékével a nagyszerű Cabernero Premium Rosé-val.

A Berlin Wine Trophy aranyérmes matricája közelről. Nekünk magyaroknak nyilván nem kell erősebb eligazodás, mint az Országos Borverseny, de a borvilágvilág erre a marticára sokatmondóan rábólint. Megjegyezném, hogy a mi Országos Borversenyünknek már évtizeses hagyománya volt, amikor Berlinben elindult ez a projekt. Amúgy szerintem szép ez a matrica. A Brandenburgi kapu nem csak Berlin és egész Németország szinbóluma, de erősen szinbolizálja az elválasztást és az egységet. A hidegháború alatt gyakorlatilag senki nem mehetett a közelébe, mert a szétválasztott város határán, a senki földjén volt. A nyugatian kb. 50 méterre közelíthették meg a kaput, a keletieket pedig a kaputól 170 méterre épített fal választotta el. 1987 június 12-én Ronald Reagan Berlinben találkozott Gorbacsovval. Kimentek a kapuhoz, fotósok, meg minden, aztán Reagan elnök azt mondta a pártfőtitkárnak: Mr. Gorbacsov, open this gate! 2 évvel később, 1989. december 22-én százezer ember ünnepelte a kapu újbóli megnyitását. Mark barátom biztos leszúr majd, hogy mit jövök a magam ostoba dolgaival, de nem tudom nem ideírni, hogy magyarként büszke vagyok rá, hogy nekünk magyaroknak szintén volt részünk abban, hogy a kapu már nem elválaszt, hanem összeköt. 

Bónusz trekk: ha egyszer véletlen azzal a kérdéssel találkozik egy kvízjátékban a Tisztelt Olvasó, hogy na mégis ki találta ki azt a szót, hogy pezsgő, akkor jelölje meg bátran Gróf Széchenyi István nevét. Valamikor az 1820-as években Epernay városban járt is ott ivott Champagnet-t. Hazajövet mondta, hogy nehogy már mi magyarok "Sampányernek" hívjuk ezt a nagyszerű italt. 1830-ban jelent meg a Hitel című műve, ahol írásban is szerepel, hogy pezsgő. 

Még annyi, hogy a 90-es évek elején a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében dolgoztam. Főnököm Dr. Mikulás József jópár - nagyszerű, máig emlékezetes - szakmai útra elvitt. Többek között végig üzemlátogattuk-pezsgőkóstoltuk a Champagne vidék legmenőbb borászatait. Olyan borászatnál is jártunk, ahol anno Széchenyi is megfordult... sok év után is nagyon szép élményekkel gondolok az utazásainkra, viszont ilyen jó pezsgőre, mint Attiláéké nem nagyon emlékszem... nem hízelgésből.

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.