Dűlők, borok Tihanytól Csopakig. Borozás a Figulánál…

2022. június 23.

„A jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”

Hommage á Figula Mihály (1952 – 2008)

Figula Mihályt 2000-ben választották az Év bortermelőjének. A pincészet Füreden van, a 30 hektár szőlő pedig a közelben, Tihanytól Balatonszőlősön át Csopakig. A környék talán legjobb dűlői. Róla mondják, hogy visszaadta a balatoni borok becsületét. Abszolút minőségorientált ember volt, aki számára természetes dolog volt a dűlőszelektált borkészítés és az, hogy nem a legnagyobb termést kell kihozni az ültetvényből, hanem a legjobbat. A gazdaságot, a szőlőket és a pincét a fiai – Mihály és János – örökölték. Lehettek volna igazi balatoni plébojok, de az elmúlt 14 év tanúsága szerint a szorgalmat, az igyekezetet, a szőlő szeretetét, az igényességet és a nagyon nagyon jó hozzáállást is megörökölték az apjuktól. Nem hízelgésből írom ezt, csak mintegy magyarázatként, hogy az AGRO.bio terjes csapata miért ugrott be egy péntek délutáni borkóstolásra a Figula pincészetbe.

Szóval úgy indult a dolog, hogy Figula János (ő van a képen) bemutatta, elmondta, meg minden, aztán belekóstoltuk a legérdekesebb boraikba. Engem spec. a vörösek, meg a rozé kevésbé érdekelt, lévén hogy bordemagóg vagyok, viszont a balatonszőlősi „7 hektár” nevű fehér, meg a különböző dűlők olaszrizlingjei igazi csemegék voltak. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy félig csopaki vagyok, a szívem mindig ott van és demagógan hiszem, hogy az olaszrizling epicentruma Csopak és az origó pedig a Lőczedombi dűlő. Amúgy Figula Mihállyal is egy alma mater padjait koptattuk és biztosan ő is örökké emlékezett szeretve tisztelt szőlőtermesztés tanárunk Zilai János szavaira, miszerint a szőlőnek jót tesz, ha látja a fürt a napot, a balatoni szőlőnek pedig az, ha látják a tőkék a tavat. Hát a Lőczedombról csodálatos a kilátás az biztos.
Viszont éppen a klímaváltozás vezetett oda, hogy nem mindig jó a szőlőnek a Balaton melege és a visszatükrözött fénytöbblet. Van olyan évjárat, amikor a balatonszőlősi dűlőben jobb dolga van a rizlingnek a Bakony felől érkező hűvöskés áramlatok miatt. Megaztán a talaj… Az egy külön történet.

Mint ahogy egy cseppben kicsit benne van az egész óceán, a Figula féle szakmaiságról sokat elárul szerintem, hogy a borkóstoló terem falán többek közt egy hatalmas és nagyon részletes talajtérképe van a területnek. Ez van Figula János mögött a képen. Respekt és köszönet…

Kedves Tisztelt Borbarát, ha Füreden jársz és valami igazán jót szeretnél, akkor érdemes fölmenni a Csárda utcán egészen a Figula pincészetig. A kellemes borteraszról oltári szép a panoráma. Belátni az egész keleti medencét és egy pohár bor, vagy kettő felejthetetlen élmény lesz. Ha rám hallgatsz, a „7 hektárt” nem hagyod ki.



« Vissza