Artificial intelligence a borászatban

2023. május 28.

A.I. vagy magyarul mesterséges intelligencia. Lassan ott van az élet minden területén és - szerintem - hamarosan berúgja a borospincék ajtaját. Nyugalom, jó lesz...

A kis falunk kis boltjában kattintottam a fenti képet a négy üveg borról. A borászat nevét levettem a címkékről, mert most nem ez a lényeg. A címkéket vagy az Artificial Intelligence (mesterséges intelligencia) tervezte, vagy ember, de úgy, hogy totál úgy nézzen ki, mintha az A.I. tervezte volna. Lényeg, hogy feltalálták ezt a nyolc ismérvet vagy mit és a közöttük a hullámok gondolom ezeknek az ismérveknek az erősségét próbálják megjeleníteni. Mondjuk ostobának érzem ezektől magamat, mert azt tudom, hogy mi a csonthéjas gyümölcs, de mi az hogy piros gyümölcs? Alma, eper, dinnye? Abból van olyan, ami belül piros, kívül aztért nem. Meg mi az a növényes? Biztos én vagyok az oktalan, meg igazából arról sincs fogalmam, hogy mi az az egzotikus. Egzotikus micsoda. Mindegy is, biztos nem a magamfajtának készültek a címkék, hanem ha az A.I. csinálta, akkor nem másnak, mint egy A.I. powered humanoid robotnak. Bejön a humanoid robot a boltba borért, nem fog adaállni olvasgatni fajtákat, meg termőhelyeket, meg borászatokat. Beszkenneli a hullámokat, elemez, dönt, egymilliomod másodperc alatt. Ez így működik.

A fenti szöveg baromság. Bocsánat. Az viszont szerintem biztos, hogy a borászatban is meg fog jelenni a mesterséges intelligencia. Csak az a bizonytalan még, hogy hol, mikor. Nem szereték nekiállni leírogatni, hogy az élet mely területein dübörög már az A.I., nem is lenne értelme, egyszerűbb lenne az, hogy hol nem. Csak egy példa: ha bemegyünk bármelyik nagyobb drogériába, akkor biztosan találunk olyan terméket, amelynek az illatkomponenseit az A.I. rakta össze. Többnyire feltüntetik a csomagoláson.

Mi magyarok híresek vagyunk arról, hogy a valamire való dolgok innovációjánál ott vagyunk nem is csak az élvonalban, hanem az élen. Nem tudom megállni, hogy ne említsem meg a kedvenc példáimat. Mi magyarok indítottuk el és hoztuk létre a hollywoodi filmipart, az atomtechnológiát, a számítástechnika és az informatika világában pedig elképesztően felülreprezentált a maroknyi kis népünk. A közelmúlt világjárványának a megfékezésében is egy Szegeden tanult, kisújszállási nő, Karikó Katalin játszotta a főszerepet. Igazi magyar sztori, nálunk kirúgták a kutatói állásából, mondván nincs rá szükség, amerikában meg volt...

Jósolgatni nem szeretnék inkább csak egy érzés, amit a borászat és az A.I. kapcsolátáról gondolok. Nagyon az az érzésem hogy közel az idő, amikor borokat és címkéket az A.I. fog előállítani. Lehet, hogy ez már a jelen, csak még nem tudok róla. Nagyon valószínű, hogy külföldön dolgozó magyarok fogják bevinni az A.I.-t a borászatba. Csak megjegyezném, hogy például kaliforniától Brazíliáig magyarok indították be a szőlő-bor ágazatot. Esetleg most az egyszer nem lehetne, hogy összefogunk és a mesterséges intelligencia borászati alkalmazásáának a módját megcsináljuk itthon?

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.