Tokajban járt az ősz...

2022. október 10.

...és ott jártunk mi is. Megcsodáltuk, megnéztük, megbeszéltük, aztán fakultatíve megkóstoltuk. 

Tokaj hazánk második legnagyobb-, viszont a világon a legismertebb borvidéke, az ikonikus, emblematikus aszúborok termőhelye. Azonban nem csak a szőlő szép arrafelé, meg jók a borok, de a környék is elképesztően gyönyörű. A Füleky pincészet Teleki dűlője pedig olyan, hogy a képek nagyon keveset tudnak visszaadni a látványból. Mielőtt beértünk volna Tokajba, derékszögben felkanyarodtunk egyenesen a Kopasz hegynek. A Teleki dűlő az a hely, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a tájra. Látszik a szinte teljesen sima Alföld, balkéz felé pedig a kanyargó Tisza. A hegyoldalban pedig nagyon szépen gondozott szőlőparcellák. 

A Füleki pincészet területén jártunk. A felső képen jobboldalt Szabó Hajnalka a Füleky cégvezetője, mellette Dobra Nóra, agrármérnök, a ProFeed szíve, lelke, mosolya. Tőle balra Brezovcsik György a pincészet kiváló szőlésze, mellette a mindig pirosban virító és a szakmában sziporkázó Szabó István, aki Hajnalkával valószínűleg csak névrokon, viszont a mi szakmai utunk évtizedek óta úgy kanyarog egymás körül, mit a DNS spirál - de erről egyszer majd a szomszédos AGROcafé-ban... A kép bal oldalán pedig Kovács Károly, a Miskolci Egyetem tudományos munkatársa, a talajok nagyon alapos ismerője. A kép jobb felső sarkában pedig a környék ikonja, a tévétorony. 

Úgy indult a nap, hogy Hajnalka röviden bemutatta a pincészetet, mesélt a 11 szuper dűlőjükről és röviden a borokról. Élmény volt hallgatni, kérdeztem is ezt-azt, ő meg nagyon kedvesen válaszolt, aztán éreztem, hogy a társaság már inkább "szakmázna", úgyhogy a gólya témát nem is mertem előhozni, de ha legközelebb arra járok és ő ráér, akkor előhozom, mert a Füleky Fülöp gólyás sztorija fergeteges. A legfinomabb borok a legmagasabb szintű bormarketing területére "repítik" a gyanútlan borbarátot.

Kovács Károly a szó szoros értelmében leásott a szakmába. Kb. fél méteres a gödör, szépen kitett egy mérőszalagot is, hogy lássuk, hogy itt a Kopasz hegyen ez van. Felül löszös talaj, lejjebb pedig az andezit uralja a terepet. Ásványokból nincs hiány, ez érződik is a borokban, viszont a humusztartalom az 1%-ot sem nagyon éri el, úgyhogy itt nem igazán érdemes szórni a műtrágyát, meg a szőlészet amúgy is tiszta öko... Nemcsak hogy nem használnak vegyszereket a permetezéshez, csak réz és kéntartalmú készítményeket, de még a talajmunkát is egy ló csinálja. Úgy értem, ő adja az erejét. Befér a keskeny sorok közé és jól fordul - 1 lóerő bőven jó. Lent a képen egy szép andezitdarab. Olyan szép... elfogadnék belőle otthonra a sziklakertbe egy talicskányit. Károly mindnyájunkat elvarázsolt a szakértelmével és a közérthető magyarázatával. Sikerült végre talajügyileg is képbe kerülnünk a tokaji Kopasz hegy vonatkozásában.

 Lent a nyitókép. Gyönyörű a táj. Az "IszívTokajt" csak szorgalomból tettem a képre. Meg mert szeretem Tokajt.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a szőlőt segítő, támogató, stressztűrő képességét növelő, tápláló stb. mikrobiológiai megoldásokat ismertette. Hazánk ezen a téren a világ élvonalában jár és az AGRO.bio baktérium-, alga- és mikorrhiza készítményei lassan nélkülözhetetlenné válnak a kihívásoknak megfelelni akaró szőlészek számára. A Symbivit nevű mikorrhiza termékről részletesen írtam az előző hírben.

 Ilyen a Furmint 2022. október 7-én a Teleki dűlőben. A területet amúgy már leszüretelték, de pár oszlopközt meghagytak nekünk, hogy megnézhessük.

Szabó István a ProFeed üzletág vezetője, a növényélettan nagy tudója arról beszélt, hogy milyen folyamatok játszódnak le a növényben az év egyes szakaszaiban és milyen fontos, hogy a növény minél több tartalékot tudjon képezni. Nagyon érdekes téma, egy hosszú téli estén, egy pohár (2-3) bor mellett majd újra elővesszük, ha István is benne lesz. Szerintem igen...

Kiss Dániel az UPL alma kultúra felelőse. A cég nagyon nyitott mindenre, főleg a szakmára és az innovációra. Rá is hímezték a ruhára a logó alá, hogy OpenAg - vagyis nyitottak. Dániel ezért is nyitott a szőlőre és beszélt a terméscsökkentés lehetőségéről. A legtöbben inkább növelnének, de aki inkább a minőség, meg a még annál is jobb minőség, az csökkent. Ehhez mondjuk nem (sem) értek.

A képen Evelin, aki agrármérnök, de ő is belevágott a szőlészkedésbe. Őt a kollegájával azért tettem ide, hogy jobbegérgombbal elmenthessék a képet a jó kis szakmai nap emlékéül. Meg a gyönyörű táj is szépen látszik mögöttük. Amúgy a Kopasz hegy több, mint 500 méter, kicsit olyan lenézni a Teleki dűlőből, mint ha egy repülőn ülnénk.

Bónusz trekk: 

Kedvenc költőm, Ady Endre - akivel amúgy ugyanannak a hónapnak ugyanazon a napján születtünk és még az évszám is eléggé hasonló - 1906-ban Párizsban járt. A "Párisban járt az ősz" című verse ihtette az írás címét. Az első 4 sora így szól:

Párisba tegnap beszökött az Ősz.

Szent Mihály útján suhant nesztelen,

Kánikulában, halk lombok alatt

S találkozott velem.

 

Kedves szőlő- és borbarátok, jó volt találkozni veletek. 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.