VIVA La VIDA - Ünnepeljük az életet!

2022. szeptember 15.

Olyan bort kerestem, amely méltó arra, hogy egy nagyszerű ember kerek születésnapját köszöntsük és ünnepeljük, hogy megélte... Olyat, amivel ünnepeljük az életet. Szerintem megtaláltam.

Először spanyol vörösbornak hittem és azt gondoltam, hogy hát igen, ezek a spanyolok címkét is tudnak csinálni, nem csak vörösbort. Eléggé értelmetlen a grafika, hogy kis puttó angyalkák egy mesebeli rózsabokorról szedegetik a virágokat, vagy valami ilyesmi, viszont szép. A puttó sose rossz, meg tényleg jól is néz ki. Aztán olvasom, hogy "Csak kiemelkedő évjáratokban", meg hogy Vida Péter szekszárdi boráról van szó. Így már egészen más.
Őszintén szólva egyáltalán nem ismerem Vida Pétert, de ahogy megnéztem a palackot, azt gondoltam, hogy ő a bormarketinghez is ért, nem csak a szőlőhöz meg a borhoz, vagy talált egy jó marketingest. Vagy ő egy olyan marketinges, aki tud bort csinálni. Amikor megnéztem az oldalát, egyértelmű lett, hogy az előbbi.
Szombaton lesz a nagy nap, kíváncsi vagyok a borra, viszont most a marketingjéről írnék, mert szerintem érdemes. Korábban a Dom Pérignon-nál írtam, hogy mekkora marketig húzás ez a vintage dolog, vagyis az, hogy csak a kiemelkedő évjáratokban készül. Ezek szerint a 2017. kiemelkedő évjárat volt Szekszárd környékén. Amúgy igazán különlegessé és alkalmivá tesz egy italt, ha nem csinálják minden évben, akár nagyon jó a termés, akár csak közepes és nem kell külön figyelni az évjáratokat, hanem jó vintage módjára ez a bor csak jó lehet. Vida Péter valahonnan megsejthette, hogy nem kell mindent a borivó orrára kötni, ezért aztán azt sem tudom, hogy milyen fajtákból készül a La Vida bora, de majd megpróbáljuk kitalálni, aztán majd esetleg megkérdezem...
La Vida - ami spanyolul azt jelenti, hogy az élet - Vida Péter csúcsborának, mint névválasztás telitalálat. Amúgy nem szoktam ajánlgatni a névvel való játékot, de vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. A La Vida ilyen, nem is tudok sok ilyet, kivéve a Bock and Roll, ami szintén telitalálat Villányból...
A hátcímke is remek, különösen szép a "La Vida" név fölött az életfa szerű szőlőtőke grafika. Nagyon oda való szerintem és az életfa motívumot amúgy is szeretem. Az életfának a legtöbb vallásban megvan a maga gondolatköre és az egyes népek más más fákat tekintenek életfának. A nagyon sok közül megemlíteném az egyik életfához kapcsolódó gondolatot: "A nagy viharok arra késztetik a fákat, hogy méllyebbre növesszék a gyökereiket".
Valószínűleg külföldieknek is szánja Vida Péter ezt a bort, ezért is van a hátcímke szövege angolul is. Ráadásul az angol változat igencsak szépen fogalmazott. Azért írom, hogy változat, mert egyértelműen nem arról van szó, hogy fogták a magyar szöveget és lefordították angolra. Az angol kicsit más és szerintem kicsit jobb is mint a magyar. A magyarban "csúcsborunk"-nak vevezik ezt a bort, az angol változatban "flagship" nek, ami szó szerint zászlóshajót jelent, viszont ez egy igencsak nagyvonalú és méltó megnevezés. Az angol szöveg azzal ér véget, hogy "The life itself." ami annyit jelent, hogy az élet maga.
Egy szó mint 100, ennek a bornak a megjelenési marketingjére 10-ből 10 pontot adnék. Tetszik és elérte, amit egy bor a felbontás előtt elérhet, amit úgy hívnak, hogy pozitív attitűd. És az ára? Az ára nem az a kimondott "megúszós" árszint, de nem is mondanám durván drágának. Ez az a tipikus ünneplős bor.
Viva la Vida... az élet minden perce ünnep, vagy egyik sem az, viszont szombaton újra borozunk. Várom.



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.