Első Vinoszkóp szakmai kerekasztal

2022. október 20.

Összejöttünk, hogy megbeszéljük az idei évet, az aszályhelyzetet a kilátásokat és a nagy világfajtát, a Chardonnay-t. Hogyan csináljuk és mitől vagyunk ebben is ilyen jók :-)

Elszántan hiszünk benne, hogy egy kicsit attól is jobb lehet a magyar szőlészet-borászat, ha időnként összekövünk és megbeszéljük az aktuális dolgainkat és szertartásszerüen egy fajtát az elejétől a végéig. (úgy értem a szőlőtől a palackba zárt és felcímkézett borig, sőt még azon is túl, egészen addig, amíg a tisztelt borivó kicsengeti a kasszánál a zsetont, majd végül belekortyol...) 

A felső képen középen Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pince Zrt. főborásza, az Év Bortermelője Magyarországon 2021-ben, a kis összejövetelünk Megkülönböztetetten Tisztelt Díszvendége. Baloldalt az első, Frittmann István, a Frittmann Borászat "egyik pillére", mellette Weinber Norbert, a Bock Pincészet szőlésze. Joboldalt Mukli Dániel, a Paulus Molnár Borház szőlésze, mellette pedig a két Szentpéteri Attila, az idősebb és az ifjabb, értelemszerűen a kiskőrösi Szentpéteri Borpince szőlészei-borászai-tulajdonosai. Mindegyikük kezében pedig egy üveg Chardonnay boruk, ami a nap hájlájtja volt. Magával ragadó, felemelő szakmai társaság és elképesztő borválogatás - nem hízelgésből. Az ifjabb Szentpéteri Attila kezében nem Chardonnay van, hanem egy Néró rozé, de arról majd később külön...

Szóval, úgy indult a nap, hogy összejöttünk az érdekes nevű Bugyi határában lévő Forster vadászkastélyban, örültünk egymásnak, én kattintottam ezt a képet a mobilommal, aztán belevágtunk...

Az első órácskában Beáta "varázsolt". Pillanatnak sem tűnt, ittuk a szavait. Bő 200 hektár szőlőjükből 43 hektáron terem a Chardonnay, amiből ő bőven kihozza ami a fajtában benne van. Jelenleg ő nem csak az aktuális "sztárborász", de nála többet senki nem tett le eddig a szakma asztalára Chardonnay témában. Ilyen kedves, pozitív hangú, szakmailag lehengerlően mélyenszántó előadást szőlőről és borról még nem hallottam. Az a helyzet, hogy a Menádok fantázianevű boraik annyira ütősek és annyira ott lebeg körülöttük az a varázsburok, amit bormarkering témában 20 éve szajkózok, hogy erről a következő írásban részletesen írok majd. Amúgy Beáta nem csak az előadásával kényeztetett. 3 üveg Chardonnay-t is hozott, csak hogy teljes legyen a kép. A 2020. év különösen sikeres volt a Nyakas Pincészetnek és az egész magyar borászatnak is, hiszen abban az évben 6 magyar aranyérem született a világ egyik- sokak szerint a legrangosabb borversenyén, a Chradonnay Du Monde borversenyen. Amúgy máskor az is csoda, ha van egy évben egy aranyérem. A hat magyar aranyéremből kettőt Beáta hozott a nyakas pincészetnek. Az egyiket, a 2018-as Budai Chardonnay válogatás boruk kapta, a másikat a 2017-es Menádok Chardonnay. Beáta bora amúgy bekerült a világ 10 legjobbja közé és csak zárójelben jegyzem meg, hogy a két arany mellett egy szépen csillogó ezüst is összejött a harmadik Chardonnay borukra és "vatizmór" 2 ezüstöt kapott abban az évben a Szentpéteriék két benevezett Chardonnay bora és egy ezüstérem termett Gálné Dignisz Évának is a 2019-es Balaton-Melléki Chardonnay borára. Visszatérve Beátára, pestiesen szólva van mire szerénynek lennie, viszont ő nagyon nagyon optimista-realista. Előadásában kiemelte, hogy a borászatban is követni kell a divatot és észre kell vanni, hogy napjainkban egyre kevesebb ember fogyaszt egyre kevesebb bort. Az elmúlt 2 évtized során nem csak a magyar szőlőterület feleződött le, hanem az egy főre jutó borfogyasztás is. Ők készítenek évi másfél millió palack bort és ennek csak nagyon kis része jut el külföldre. A Chardonnay Du Monde érmei ugyanis világosan megmutatják a szakmának, hogy a magyar Chardonnay borok jelentős része ott van a világ élvonalában és egy része pedig az élvonalnak is a legelején. Viszont ezek a szakmai sikerek csak "működőképes" ágazati bormarketing támogatásal válhatnak piaci sikerekké. (az utóbbi mondatot nem mondta ki Beáta, erre én vettem a bátorságot...) Szóval a következő írásban részletesen a Menádok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.