Törley - 140 éves a verhetetlen ár/érték bajnok

2022. szeptember 27.

A Törleynél drágább pezsgőket lehet találni bőven, de jobbat aligha... legalábbis szerintem. Törleynél van minden, íz, palack és varázsburok, ahogy a Dom Pérignon-nál írtam, csak még egy kicsit... és kicsit más áron.

Pár szó a kezdetekről, csak a miheztartás vagy az illendőség képpen. Úgy indult a dolog, hogy 1858-ban Csantavéren meszületett Törley József, aki fiatalon kitanulta a pezsgőkészítés technikáját, a peszgőgyártás epicentrumában Franciaországban, Reims-ben. Aztán, mint a jó magyar, hazajött és elhatározta, hogy megcsinálja itt ugyanazt, csak egy kicsit jobban. 24 éves korában, 1882-ben megalapította a Törley pezsgőgyárat, amely így mostanra 140 éves. Negyedszázad alatt eljutottak az élvonalba, királyi szállítók lettek, a Törley-t az egész világon elismerték és a mennyiséggel sem volt probléma, mert évi jó egymillió palack pezsgőt készítettek. 1907-ben, 49 évesen Törlei József meghalt és a testvérének a gyerekei vették át a gyárat. Innentől viharfelhők jöttek a világra és a világháború, meg Trianon meg a világválság nem a pezsgőzés fényes éveit hozták. A 2 világáború végleg tönkretett mindent, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Aztán államosítás, meg minden, végül, mint a mesében, jött a külföldi befektető és a Törley, mint a rakéta elindult fölfelé. 2016-ban a Törley Hungarikum lett és jött pár új termék, ami ütősen jól sikerült. Bocsánat, kedves Törley-sek, hogy egy kicsit elnagyoltam ezt a röpke történelmi áttekintést, de nem ez a fókusz.

A képet a SPAR-ban készítettem, ahova szinte naponta bemegyek ennivalót vanni. Szerintem jó bolt jó árakkal. Mondjuk a neve is erre utalhat, hiszen a "sparen" a spórolást jelenti, a "sparsam" a takarékosat, gondolom ebből lett a SPAR. Mi meg spúrok vagyunk, úgyhogy hova máshova, meg azért ez nem harddiszkont, meg van választék. Szóval lefényképeztem a pezsgőválasztékot és a kép tanulságos lett. A bal alsó legszélen van a legnagyobb kedvencem. A Törley Excellence fehér-arany címkés. "De gustibus non est disputandum" mondtál a régi rómaiak, vagyis azon nem vitatkozunk, hogy kinek mi ízlik, meg mi nem. Nagyon finom pezsgő. Amíg nem ivott ilyet valaki, képtelen elképzelni. Más, mint a legtöbb pezsgő, mert ebben mintha több- és gyümölcsösebb lenne az íz. Ez nyilván a Sárga muskotály miatt van, ami bornak is az egyik kedvencem, de hogy ebből pezsgőt csináltak, az nagy ötlet volt. Ebből egy pohár nem elég. Másrészt annyira eltalált a dizájn és olyan jól mutat minden környezetben, hogy az árát alig akarom elhinni. Csak 2400 Forint. Ezért írtam a címben, hogy ár/érték bajnok.

És a pezsgő a jobb felső sarokban? Igen igen, az egy Dom Pérignon Vintage 2010. Nem panaszkodhatnak a SPAR vásárlói, hogy szűk a választék. Viszont ennek kicsit más az ára. Ha nem tudna eléggé ránagyitani a Tisztelt Olvasó akkor elárulom, a hatos után négy kilences van az árcédulán. Nem vicc, 69.999 Ft. Nem a hardkór spúroknak.

Bónusz trekk: Az előző írásban írtam valami olyasmit, hogy a világ legszebb pezsgője nem mutat a polcon rendesen, az csak egy női kézben mutat. Három korabeli Törley plakát közül az első abszolút telitalálat. A kor nőideálja tartja a Törley pezsgőt. Ezek szerint Törley József jó marketinges is volt, vagy talált egy jó marketingest. A másik két plakát is biztos jó, csak én nem értem.



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.