Zelna... több, mint balatoni bio

2023. augusztus 6.

A fiatal borászat föltette az Olaszrizlinget a világ bortérképére. A Decanter World Wine Awards 2022-ben elnyert platinaérme olyan a borászatban, mint a hegymászónak feljutni a Mount Everest csúcsára.

Olaszrizling még nem ért el akkora sikert, hogy a DWWA, Decanter World Wine Awards borversenyén 97 pontot kapjon, amit platinaéremmel jutalmaznak. Ez múlt évben történt és ez felülmúlhatatlan. Amúgy úgy tudom, idén is nyertek egy ezüstöt meg egy bronzot, ami szintén nem piskóta, falumbeliesen szólva.

Nem szoktam személyes dolgaimmal untatni a Tisztelt Borász/Borbarát olvasót, de most kicsit kivételt teszek. Gyerekkoromban nyaranta 2-3 hetet Badacsonyban töltöttünk a Szőlészeti Kutató vendégszobájában, mivel apám a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet budapesti központjában dolgozott a Növényvédelmi Osztályon és a badacsonyi kutatókkal, főleg Kiss Ervin vezetővel nagyon jó szakmai és ember kapcsolatban volt. Kiss Ervin kedvenc fajtája az Olaszrizling volt és én éveken át a nyáresti borozgatásos beszélgetéseik során sokat hallottam erről a fajtáról. Kiss Ervin később kollegám lett, hiszen az egyetem után én is a Szőlészeti Kutatóban folytattam Kecskeméten. Ervinről és az Olaszrizlinges történeteiről majd legközelebb. Lényeg, hogy nagyon sajnálom, hogy ő ezt nem élhette meg, de annyit megjegyeznék, hogy ő mint igazi badacsonyi-révfülöpi szőlész elszántan hitte és terjesztette, hogy a fajta epicentruma Csopak. Imádtam a badacsonyi nyarakat. Amikor már lett egy kis pénzünk és a balatoni ingatlan még nem volt annyira drága, akkor vettünk egy nyaralót Csopakon. Amikor csak tudok ott vagyok és a szívem ott van mindig. Mi közel vagyunk a parthoz, de ha felmegyek a hegyoldalba, ahonnan átlátok a nyugati medencébe is, akkor elszántan hiszem, hogy ez a legszebb hely a világon. Azt akartam csak ezzel a kicsit sziruposan szentimentális szösszenettel érzékeltetni, hogy valamennyire képben vagyok azügyben, ami a füredi és a csopaki szőlőkben, pincékben történik. Természetesen hallottam a "Zelnáékról" meg a bioságukat is elismertem, de amit így szűk 10 év alatt elértek, arra nem számítottam. Szerintem ők se, de erről talán egyszer valamikor megkérdezhetem őket.

Nézzük a bort! Zelna Balaton Olaszrizling. Kis falunk harddiszkontjában vettem egy üveggel 2099 Forintért. Jó ez az ár. Decanter bármilyen érmes borászat bármilyen boráért meglepően jó. Egy kis marketing treck: Bort mindig kicsivel kerek ezres összegért áruljunk. Nem nyerő az 1999 Ft., a 2099 sokkal jobb. Ez olyan termék, amit mindig kicsivel a kerek összeg felett kell adni. 2999 Ft. sem jó, akkor legyen 3099. Miért? Egyszer előveszem ezt a témát.

A címke hibátlan. Valamilyen. Nem akar több lenni a kelleténél, de mégis több. Ez a minimalista hullámminta a hátoldalon telitalálat. Gondolom pár Forinttal volt csak drágább ez a kicsit nagyobb címke, de biztosan megérte. Kivettem a hűtőből a palackot, kitettem az asztalra, direkt a hátoldalával előre. Mark barátom meg kérdezte, hogy ez meg mi? AIDA modell... figyelemfelkeltés, érdeklődés... ez is marketing.

A Zelna logója a 4 kis hullámmal a Balaton kis hullámait idézi nyilvánvalóan. Hogy azért 4 a hullám, mert ez néz ki jól és a 3 kevés lenne, az 5 meg sok, vagy azért 4 a hullám, mert ezek a négy dűlőt, a 2 füredit, a tihanyit és a balatonszőlősit idézik, nem tudom. Szívesen megkérdezném...

Belekóstoltunk... nem csalódtunk...

Nagyon Olaszrizling és nagyon Füred... meg egy kicsit - lehet, hogy csak beleképzelem - de lehet, hogy nem, a bioság is kiérződik. A bioszőlőnek ugyanis egy kicsit jobban kell igyekeznie, hogy megvédje magát, mint a felszívódó csúcskemikáliákkal védetteknek. Ez a jobban igyekezés szerintem a borban is megjelenik. Azért is gondolom ezt, mert éppen nemrég volt egy Új zélandi borkóstoló, ahol szintén elmondták, hogy a bioság kiérződik. Ha lesz egy kis időm, írok majd az Új Zélandi borokról, meg ha beköszönhetek a "Zelnáékhoz" akkor róluk is kicsit többet...

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.