A magyar borok Ryanair-je.

2023. május 28.

Miért szeretem a Ryanairt és miért a Varga pincészet borait? Nagyjából ugyanazért. Mindkettő jó, szerethető és jó árú.

Ryanair - Varga pincészet... hol itt a hasonlóság? Sok-sok évvel ezelőtt egy fiatal ír közgazdász odakerült egy kis ír légitársasághoz. Egy fiatal magyar közgazdász pedig egy nagy magyar borászathoz... Mindkettőnek volt esze és mindkettőben volt svung - ahogy a kis falumban mondanák. Ja, és mindketten tudtak az utasok/fogyasztók fejével gondolkodni. És némi bátorság is volt mindkettőjükben. A Ryanair ma a világ egyik legnagyobb légitársasága, a Varga pincészet pedig hazánk egyik legnagyobb borászata. Az üzletpolitika, az eszmék és az elvek hasonlatossága szúrja a szemet.

Szóvan Ryanair. Azért szeretem, mert Budapestről 19 ország 58 városába lehet eljutni a repülőgépeikkel. Meg azért, mert nem nagyon tudok ennél biztonságosabb légitársaságot. Ötszázakárkány repülőgépük naponta közel 3000 fel- és leszállást hajt végre és évtizedek alatt nem nagyon volt velük semmi probléma. Nem tudok másik nagy európai légitársaságról, ahol ennyire "eseménytelen", ennyire biztonságos lenne a repülés. A kiemelkedő nagyságból eredő hatékonyság és a jó üzletpolitika miatt a Ryanair árai nagyon kedvezőek. Az, hogy 12-vel több ülés van a gépeiken, mint sok másikon és ezért picivel szűkösebb a hely, egyáltalán nem zavar egy átlagosan másfél órás úton. Viszont a kedves-csinos utaskísérők a szép vörösbor színű kosztümben kimondottan jól néznek ki.

Varga Pincészet. A fenti képet a falunk kis boltjának szemmagasságában készítettem. Alatta és fölötte is van polc, azon is vannak borok, de a magamfajta jónép a Varga borokat issza. (mondjuk a 850 Ft/2 literes műanyagüvegesre is van kereslet az alsó polcon, de ez egy másik történet) 12 bor azonos és megfizethető áron. Szerintem minden igényt kielégít és nem ám akárhogy. Nem kóstoltam mindegyiket, de amit igen, az kimondottan jó élmény volt. Szerintem tripla áron sem könnyű jobbat találni. Kimondottan tetszik, hogy a palackokon is rajta van a borászat neve. Ezt nyilván csak egy ilyen nagy borászat tudja megengedni magának. A címkéken nyomokban itt-ott némi egységességre törekvést vélek felfedezni, de ha a nem csilivili direktszínnel dombornyomott, stancolt, hétnyelven beszélő címke hiánya miatt tudják 1000 Ft alatt tartani a polci árat, akkor nekem jó.

A két közgazdász, a légitársaság és a borászat vezetője, Michael O'Leary és Varga Péter manapság is hasonlít valamiben. A Ryanair az egyetlen légitársaság a mondhatni magyaron kívül, amelyiknek tudom a vezetője nevét. És a Varga Pincészet az egyetlen magyar borászat a 10 legnagyobb közül amelyiknek tudom a vezetője nevét. Egyszerű az oka ennek. O'Leary ha kell kiáll és elmondja, hogy mi van az európai légtérben. Elmondja akkor is, ha ez nem tetszik ennek vagy annak. És Varga Péter is kiáll, vagy inkább leírja, ha van valami meglátása a magyar borászatot illetően. Nemrégiben bátran le merte írni, amit amúgy minden szőlőhöz és borhozértő tud, de nem mondja, leírni pláne nem, mert mégis hogy néz az ki, ha az ember nem hurráoptimista. Fogy a szőlő, fogy a borivó, fogy az export stb. Nekem tetszik, ha van svung egy cégvezetőben... Úgyhogy nyaralás Ryanair, borozás Varga.

Bónusz Trekk: És hogy a 12 Varga borból melyik a kedvencünk? Kiegyenlítettek vagyunk. Jobbról és balról egyaránt a harmadik.

És melyik a kedvenc Ryanair-os hirdetésem? Hát ez. Szabad ferdítésemben az a szövege, hogy "Meghallgatták az imáitokat. Itt van a mennyei repjegyár". 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.