Szőlők, borok Romániában

2023. július 27.

Romániában kb. 3-szor annyi a szőlő, mint nálunk. Ennek legalább a fele nagyon szépen gondozott nagyüzem, ahol kölföldi borászok segítségével igencsak jó borokat csinálnak. Bormarketingben sem gyengék... gondoltam szólok.

Romániában járva nem tudtam nem észrevenni, hogy milyen jó fekvésű területeken milyen szép szőlők vannak. A fenti képet a Fort Silvan mellett készítettem, ami közismerten jó, de hogy ilyen szépek az ültetvényeik, arra nem számítottam. Aztán szóltak, hogy tucatszámra vannak a sokezerhektáros gazdaságok, ahol beleteszik a pénzt, meg a szakmaiságot és ha meg kell fizetni egy francia, vagy olasz vagy bármilyen szakembert, aki segít még egy kicsit jobbá tenni, akkor odahívják és megfizetik. A boraikat meg nyugodtan meg lehet kóstolni bármelyik neves bor előtt/után, nem kell szégyenkezniük, hiszen teljesen rendben van. A Fort Silvanban is olyan borkínálatot láttam, ami nem csak hogy vállalható, de nagyon szépen mutatja, hogy vették a lapot, rájöttek, hogy nem elég a szép szőlő, meg a jó bor, brandépítés meg marketing is kell. Az alábbi kép csak egy a sok közül, amit ott a kínálatukról készítettem. Jól mutatja, hogy kitaláltak valamit, hallottak az egységes arculatról, meg szemlátomást marketinges ott valaki.  

Azt gondolom, hogy az egységes arculat vitathatatlan, a 47-es szám a terület földrajzi helyzetére utal. Amúgy a romániai szőlő-bor ágazat szakmaiságának az élén egyértelműen egy magyar ember van, akit Balla Gézának hívnak. Van egy szenzációs szőlőbirtoka - százjónéhány hektár, nem néztem most utána - nagyon ért a borászathoz, a bormarketinget meg vagy tanulta valahol, vagy alapból a vérében van. Nem csak magának dolgozik amúgy - ahogy az már a határon túl élő magyarokkal lenni szokott, ha a szakmájuk legjobbjai - hanem tanítja is a szakmát az egyik legjobb romániai egyetemen. 

Nem tudom megállni, hogy 2 dolgot ne említsek meg vele kapcsolatban: az egyik, ami nagyon fontos, hogy ő az első és idáig az egyetlen határon túli magyar, aki megkapta a magyar szőlész-borász szakma legnagyobb elismerését, az Év Bortermelője Magyarországon címet, most 5 éve, 2018-ban. Ez nagyon nagy dolog és szerintem nagy bíztatás minden határon túli szőlésznek. A másik dolog nem lényeges, csak egy személyes dolog. Én még nem találkoztam soha Gézával, viszont életem egyik legemlékezetesebb borélménye hozzá kapcsolódik. Egyszer nagyon szomorú voltam (nem lényeges, hogy miért, viszont nagyon riltkán szoktam egyáltalán szomorú lenni) és apám adott egy üveg vörösbort, amit ő is ajándékba kapott valakitől. Nem is néztem, hogy milyen bor, otthon este egyedül megittam. Ilyen sohasem szokott velem lenni amúgy. Nem iszom egyedül és ritkán többet 2 pohárnál. Másnap arra ébredtem, hogy nagyon nagyon jó volt az a bor és azonnal megnéztem, hogy mi volt az. Géza bora volt és amúgy ez is 2018-ban történt.

Szóval csak szólni szeretnék Kedves Magyar Borászok, hogy nagyon szépek a szőlőitek, meg nagyon jó borokat is tudtok készíteni, viszont ha a jövőben is kitartóan hanyagoljátok a bormarketinget, akkor kiváló lehetőséget teremtetek a szomszédos borok jelentős piacszerzésére. Higyjétel el, nem vészharangot kongatok, meg károgok, mint az öreg varjú, csak finoman szólok. Elszántan hiszem, hogy hazánk a világ egyik legjobb helye a szőlőtermesztésre. Elszántan hiszem, hogy a Villányi út és sok más iskola olyan tudást adott, ami ritka a világon. Elszántan hiszem, hogy Tomcsányi Pál akadémikus tanítványai, mint például Dr. Totth Gedeon a világ legjobb bormarketingesei között vannak. Végül elszántan hiszem, hogy bormarketing még a nagy szőlőtermesztő országok nagy gazdaságainak is kell, a kicsiknek meg pláne. A kicsi szép, viszont a kicsinek jobban kell igyekezni...

... mi ugyanis nem vagyunk rajta a világ statisztikai szőlész térképén, de még az Európain sem. Alább az EuroStat kördiagrammja a 3,2 millió ha európai szőlő megoszlásáról. A címet lemagyarítottam, az országok nevei gondolom egyértelműek. A diagramm magáért beszél. Az első 3 ország birtokolja az összes európai szőlőfelület háromnegyedét. "Rajta van még a térképen" vagyis nevesítve szerepel még a jelentős szőlőfelülettel rendelkező országok sorában a 4. helyen Románia, utána Portugália, Németország és Görögország. Mi magyarok az összes többi európai szőlőtermesztő ország 7,6%-ot kitevő "others" vagyis többiek (futottak még) kategóriájában vagyunk. 

Végezetül vessünk egy pillantást az EuroStat 2020-as diagrammjára, aztán gondoljuk át még egyszer, hogy kell-e nekünk bormarketing, vagy jó úgy minden, ahogy van. 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.