Sauska Cuvée 11 - halászlébor No1.

2023. március 12.

A magyar konyha ikonikus, emblematikus leveséhez csak a legkiválóbb bor lehet elég jó. A Sauska Cuvée 11 megérdemli, hogy "halászlébor" legyen.

A karácsonyfánk mindig viszonylag kicsi, konéneres élő fenyő, amit az ünnep után (jó sokkal) teszünk ki a kertbe. Karácsonykor pedig - mint szerintem a legtöbb családban - halászlével kezdődik a vacsora. A karácsonyi halászlé egyetlen hátránya, hogy tudom, hogy mi lesz nég utána, ezért az első tányér után leteszem a kanalat. Viszont amikor már jócskán hosszabbodnak a nappalok és az utcából is elvitték a kidobált karácsonyfákat (szerintem ez olyan szomorú látvány) és kezd az amúgy hibátlan szépségű karácsonyfa cikivé válni, akkor hivatalosan befelyezetté nyilvánítjuk az ünnepet, leszedjük a díszeket és a szép kis fenyőt kitesszük a terasz védett sarkára. És még valami... ezen a napon újra főzök egy halászlevet, csak utána nincs más csak túróstészta - idén pogácsa - és mehet a halászlé kifulladásig. Én még abba a régi gasztrobuzi generációba tartozom, aki még látta Sobri Jóskát, Nagybaracska örökös halászléfőző bajnokát halászlevet főzni a lajosmizsei Tanyacsárda udvarán, meg evett is belőle. Viszont haladok a korral és igyekszem a magam útját járni halászlé ügyben is, most nem írom le, hogy hogy szoktam, lényeg az, hogy ha szép a hal, kiváló a pirospaprika és nem spóroljuk ki a hagymát, akkor nehéz elrontani, meg persze kell némi paradicsom, hogy a savasság ne engedje szétesni a halhúst.

Halászlébor

Kedvenc íróm, Márai Sándor meghonosította az uzsonnabor kifelyezést. Uzsonnaidőben isszuk, szeretem is, mivel az uzsonnabor egy életfilozófia. Nincs agyonbonyolítva, viszont jó bor kell hozzá. A halászlébor pedig az a vörösbor, amit a halászlé előtt, közben és utána iszunk. Halászlevet csak gondosan, odafigyelve érdemes készíteni és a halászlébor megválasztása is gondos odafigyelést igényel.

Az idei karácsonyfaleszedéskori halászléhez a Sauska Cuvée 11 borát választottam, hosszú hezitálás-vacakolás után. Először is fogalmam sincs, mi az a 11. Van előtte másik 10 Cuvée? Vagy valami más? Ha valaki tudja, vagy a Sauskától esetleg olvassa valaki és nam titkos, megírhatná. Másodszor nem vagyok oda a cuvée borokért. Bizonyára béna dolog, de nem tetszik maga a szó. Nem tetszik, ahogy le kell írni és a kiejtése meg pláne nem. Szerintem ez a szó nem illeszkedik a magyar nyelvbe - finoman szólva. Pedig nem vagyok az a virtigli magyarkodó, nyelvet féltő ostoba valaki, sőt hiszek benne, hogy a nyelv folyamatosan fejlődik, alakul, gazdagodik és nem kell félni a máshonnan érkező szavaktól. Marketingesként azt gondolom, hogy a marketingnél nem lehet jobb szót találni. Tomcsányi professzor is - akitől nagyrészt tanultam, amit a marketingről tudok - mindig azt mondta, hogy ne féljünk az idegen szavaktól, használjuk bátran, nem kell mindenre magyaros szót találni. De használjuk a szavakat okosan. A legjobb példája az a marketinges szó, hogy imázs. Talán trendi angolosan ejteni, hogy imidzs, de a magyarba sokkal jobban beleillik a franciás kiejtés. Főleg, hogy az a magyar szó, hogy varázs kiejtéséban és tartalmában is hasonló kicsit. Próbálkoztak természetesen valami magyaros szóval a cuvée szó helyett és ez lett a házasítás. Ettől viszont rosszul vagyok. Összeöntünk két bort, az mitől házasítás. A házasítás az, amikor a grófkisasszonyt hozzáadják a bárógyerekhez, de nam az, amikor borokat összeöntenek, de lehet, hogy csak én vagyok a demagóg. Szóval ezért nem a kedvencem a Cuvée.

Meg azért sem, mert szeretem érezni a borokban a fajtajelleget, meg esetleg a dűlők eltérő talaj- és klímaadottságaiból adódó nüansznyi különbségeket. Viszont az egyetlen pozitívumom, hogy képes vagyok túllépni az előítéleteimen és az idei ünnepzáró halászléhez megvettem egy üveg Sauska Cuvée 11 bort.

Jól tettem. Amúgy nem mondanám, hogy ez egy olcsó bor, de nem is vészesen drága és a címkéje, meg az üveg megjelenése abszolút az én világom. A Sauska borai nagyon szép, egységes, minimalista megjelenésűek és szinte olyanok, mintha egy olyan marketinges dolgozott volna a palackok kinézetén, aki anno Tomcsányi tanítvány volt. Az a nagyon egyszerű, de nagyon egységesen használt kis kerek lyuk olyan megkülönböztető, hogy ez ritka, szinte egyedülálló a hazai borászatok között. 

Végezetül, milyen a bor: nem vagyok borszakíró, csak borszerető marketinges, úgyhogy annyi, hogy a Sauska Cuvée 11 nagyon nagyon jó bor. Abszolút megéri az árát, mert kimondottan emlékezetes borélményt nyújt, ami még a legjobb halászléhez is tud hozzáadni. Olyan az életünk, hogy napról napra próbáljuk megteremteni a magunk hagyományait, úgyhogy idén karácsonykor ugyanazt a fenyőt fogjuk feldíszíteni - gondolom nő majd pár centit idén - és a halászléhez bizonyosan Sauska Cuvée 11 lesz. Nekünk innentől ez a "halászlébor"...

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.