Nagy nyitás...

2022. június 23.

Amikor február másodikán előjön a medve és meglátja az árnyékát, akkor tudja, hogy még eltart egy darabig a tél. Amikor pedig az ember benyit a pincelejáróba és egy ilyen szép verőfényes-árnyékos pincepillanat fogadja, akkor tudja, hogy jó helyen jár és a borospincében jó dolgok várják majd.

Te is jó helyen jársz ezen az oldalon Kedves Borbarát, főleg, ha laza vagy és nem csak a pince-, de a szőlész-borász szakma mélységei is érdekelnek.

Amúgy ez az Aranyhegyi Borászati és Pinceszövetkezet pincéjének a lejárata. Klément György barátom, akivel még egy alma mater padjait koptattuk anno, a szövetkezet elnöke. Ő volt a házigazdája egy nagyon-nagyon jól sikerült szőlészeti rendezvénynek, ami ebben a pincében zajlott. Kiváló előadók kiváló előadásokat tartottak és még az ebéd is kiváló volt. Dr. Németh Krisztina azokról az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokról beszélt, amelyekkel a szőlőtermesztőknek szembe kell nézni a jövőben. Szabó Attila a piaci-gazdasági kihívásokat mutatta be. Mindketten a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató intézet munkatársai. Attilával kollegák voltunk még a kilencvenes évek elején, Krisztina pedig szintén iskolatársam a „Kertészetin”. Jó volt velük találkozni és jó volt hallgatni az előadásukat. Dr. Varga Zoltán, a Syngenta kertészeti kampánymenedzsere egy új készítményükről tartott „korszaknyitó” előadást.
Új korszak kezdete ugyanis a Syngentánál, hogy megjelent a hazai piacon az első biológiai készítményük, a Taegro. Ez a baktérium készítmény biológiai védelmet ad a szőlőnek a lisztharmat és a szürkerothadás ellen. Daoda Zoltán – az AGRO.bio – szakmai igazgatója pedig a biológiai talajtakarás lehetőségét mutatta be a résztvevő szőlészeknek. A cég Algater nevű készítménye olyan hasznos algákat tartalmaz, amelyeket a talajfelszínre kell permetezni és azok beszövik a felső talajréteget és ezáltal védenek az erózió és a defláció ellen. Ezen kívül segítenek csökkenteni a talaj vízleadását, vagyis ez egy kiváló biológiai válasz a klímaváltozás kihívására.

Egy szó mint 100, nagyon jól éreztem magam Ceglédbercelen az Aranyhegyi szövetkezet pincéjében, a Syngenta és az AGRO.bio szőlős rendezvényén. Feltöltődtem szakmailag meg lelkileg is, és amikor este a Márk barátommal beleittunk a Klément Gyuritól kapott borba, akkor…
…elhatároztam, hogy elindítjuk a Vinoszkópot.

Valami szlogen nincs? - kérdezte a Márk. Merthogy szlogen az kell, főleg, hogy a bor is fogytán volt már. Én meg mondtam, hogy hogyne lenne. Milyen szlogent akarsz, az jó lesz, hogy:

„Szenvedélyünk a szőlő meg a bor, nekünk a pohár félig tele van és nemcsak a fenekére nézünk, de a szeretett szakmánkban is mélyre ásunk.”

Jó szívvel ajánlom ezt az oldalt Márk barátomnak, aki gyakori társam a borozásban és az okosodásban és minden kedves szőlész- és borászembernek valamint a virtigli borszerető borivóknak. Ja, és itt nem ám csak olvasgatni lehet, hanem írogatni is. Hozzá lehet szólni-írni mindenhez, lazán, ahogy mi borbarátok szoktunk. Végülis ez az oldal is olyan csak, akár a borozás. Jobb együtt írni-olvasni, ahogy a borozás is annál jobb, minél többen vagyunk mi emberek és a borok is. Egészségetekre barátaim.



« Vissza