Újbor és Sajt Fesztivál

2023. március 26.

Idén 19. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. A legjobb újbornak járó elismerést, a 160 nevezett borászat közül a kiskőrösi Szentpéteri Borpince nyerte.

Sokan szeretik az újbort, amelyet a hagyomány szerint Márton nappal kezdődően lehet fogyasztani. Már a rómaiak is az újbort szerették és azt itták a patríciusok, a plebejusok meg beérhették az óborokkal. Az újbor mostanság reneszánszát éli, sőt üzletileg is jó, ha a szüret utáni évben már bejött a pénz és nem kellett pár évet várni, amig a bor a pincében álldogált. Én magam is kimondottan újbor párti vagyok, meg sajtpárti is és elszántan hiszem, hogy ha az ember szerez egy jó sajtot, meg egy jó újbort és esetleg még egy bagettet, akkor az egy nagyon jó evés.

Ferenc Vilmos szekszárdi borbarát idén 19. alkalommal szervezte meg Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált. Ikonikus helyszínt választott: a Stefánia Palotát, amelynek mindhárom terme megtelt a borászok és sajtkészítők bemutatójával. A legjobb újbor címre 160 borászat nevezte a borát és a rangos zsűrit Dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteleteli elnöke képviselte. A fenti képen balról: Szentpéteri Attila az idei győztes borászat vezetője, fia és lánya, akik szintén a borászatban dolgoznak, Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia Elnöke és a jobb szélen, Ferenc Vilmos, a fesztivál szervezője. Oklevelekből, serlegekből nem volt hiány, de az Agrárminisztérium által adományozott fődíj, az alkalomra készíttetet kristályváza - amit ifjabb Szentpéteri Attila tart a kezében - az oltári szép volt. 

A fenti képen a három Szentpéteri, az egész fesztivál ünnepelt hájlájtjai és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség "elnöksége". Amúgy a sajtvonal is nagyon erős volt a fesztiválon és tényleg szép gasztroküldetés a kiváló borok és a nagyon finom sajtok "összehangolása".

A Szentpéteri Borpince a Néró Rosé újborával végzett az első helyen. Egy ilyen eredményhez a borászati technológia mellett abszolút egészséges és jó talajon fejlődő, megfelelően művelt szőlőre van szükség. A legjobb újbort készitő Szentpéteri Borpince az AGRO.bio Hungary Kft. felajánlásaként 5 hektár szőlő kezeléséhez elegendő Algafix és Algater készítményt is nyert. Mindkét készítmény algákat tartalmaz. Az Algater egy fonalas talajalga, amely a talajra permetezése után beszövi a talaj felső rétegét. Ezáltal egyrészt védi a talajfelszínt, másrészt csökkenti a víz kipárolgását a talajból. Valójában egy hatékony, biológiai talajtakarásról beszélhetünk. Az Algafixet pedig a szőlő levélzetére kell permetezni. Az algák által termelt anyagok jelentősen növelik a szőlő ellenálló és regenerálódó képességét. A növény jobban fejlődik, egészségesebb lesz, a környezeti stressz pedig kevésbé csökkenti a mennyiséget vagy rontja a minőséget.

Algafix és Algeter - ezüst tálcán jön a siker... 

A Szentpéteri Borpincének a jövőben is sok sikert kívánunk.

 

 

 

 

 

 

 

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.