Magyarország legjobb fehérbora 2023-ban

2023. augusztus 15.

Az Országos Borversenyen a Frittmann Generosa 2022 lett a legjobb fehérbor. Ez hatalmas büszkeség a borászatnak, és nagy dolog a borvidéknek, a fajtának és a nemesítőjének.

Valamikor nyár elején találkoztam az Országos borverseny eredményeivel, amelyek évtizedek óta stabil iránymutatói a hazai borok és borászatok minőségi fejlődésének. Talán még az államtitkár is valami olyasmit mondott az eredményhirdetéskor, hogy a 250 körüli induló borászatot eligazítják az eredmények, meg a fogyasztóknak is segítenek az egyre nagyobb borkínálat számtalan tétele közötti választásban. Az országos borversenyen külön értékelik a fehér-, a vörös-, a rozé-, a gyöngyöző- és az édesborokat valamint a pezsgőket. 

Amúgy az ország 22 borvidékéről a 252 borászat összesen 918 bort nevetett a borversenyre A kategóriák legjobbjai nagy aranyérmet kaptak, a többiek pedig 128 aranyérmen és 151 ezüstérmen osztozhattak.

A 2023. évi Országos Borverseny legjobb fehérbora kiemelkedő, 93 pontos eredménnyel a Frittmann borászat 2022. évi Generosa bora lett.

Finoman szólva legalább annyira meglepett az eredmény, mint amennyire örültem neki. A Kunsági borvidék ugyanis finoman szólva nem az Országos Borversenyek favoritja... eddig. Másrészt Generosa bor sem volt idáig a sikervárományosok között, főleg, hogy ez a fajta épphogycsak nagykorú, 19 éves. A kiemelkedőnek nevezett eredményt azzal magyaráznám/támasztanám alá/húznán alá két vonallal, hogy azért a legnagyobb tolongás és a legerősebb mezőny azért a fehérborok kategóriájában van. A sorrenden nüanszok, tizedpontok szoktak dönteni. Idén viszont a Frittmann Generosa  a maga 93 pontjával úgy kiemelkedett a mezőnyből, hogy én ilyet még nem láttam. 90 fölötti pontszámot ez a bor kapott egyedül, volt 2 kerek 90 pontos bor, aztán 87 és 89 pont között volt vagy 30 bor tizedpontos különbségekkel. Amúgy a Frittmannék Cserszegi Fűszeres bora 87 ponttal aranyérmes lett és szintén aranyat kapott a Kunsági borvidékrők a szomszédból a Gedeonék Zöld Veltelinije és a Csepel szigetről a Gál Szőlőbirtok Irsai Olivérje. Ezekre a fajtákra még visszatérek, de még megemlíteném, hogy szeretett borászatom a Nyakas és szeretett/tisztelt borásznője Nyúlné Bea az Etyek-Budai borvidékről nagyon szépen hozta a kötelezőt. Két Menádok boruk is bekerült a "TopTenbe" 87,7 és 88,5 ponttal, ami oltári szép eredmény és világosan jelzi ennek a borászatnak a stabil élvonalbeliségét...

Szóval a fajták... a Kunsági Borvidék sikeres fajtái a Generosa, a Cserszegi, a Veltelini és az Irsai éppen azt a karaktert hozzák, amit a 21. századi borivó keres. A friss, nem agyonbonyolított, gyümölcsös jellegű és kicsit "herbafreszka" beütésű borokat. Ezt a herbafresca dolgot a repréren hallottam valami nagyon hozzáértő angol borvalakitől, de tényleg lehetett valaki, mert eléggé úgy tűnt, hogy benne van a dolgokban. Valami frissen kaszált rét illat, meg mezei virágok, meg még nem teljesen érett gyümölcsök, meg ilyenek...

Augusztus 10-én kora reggel 8 órakor kimentünk Frittmann Istvánnal a Soltvadkert határában lévő Gazdabolti dűlőbe, megnézni az ország sikerszőlőjét, a híres Generosa táblát. Nagyon szép ültetvény és már a szőlő is finom volt. Aztán augusztus 15-én ismét kimentünk. A forró nyári napokon a rövid idő alatt sokat érett a remek kondiban lévő szőlő termése. Oltári szép és finom lett. A lenti két kép azért van, mert egyet akartam idetenni, de olyan szépek ezek a Generosa fürtök, hogy kettő lett... maradhat?

Jó, 3 lett, olyan szépek, hogy nem volt szívem nem feltölteni...

Egy szó mint száz, a Generosa 19 év után révbe ért és helyrekerült a Kunsági borvidék is végre, hiszen nem csak a legjobb fehérbor ide valósi, de az ország legjobb pezsgőjét a szomszédos Kiskőrösön a Szentpéteri Borpince készítette. Ennek a két borászatnak bizonyosan van mire büszkének lenni, a többieknek pedig egy hatalmas bíztatás ez. Elmúltak az idők, amikor a Kunság a tömegborokról szólt. Innentől kezdve tudnia és éreznie kell minden kunsági borásznak, hogy az ő birtokában is teremhet egy nagy aranyérem, ha hisz benne és rendesen megdolgozik érte.

Aki ismer, az tudja, hogy inkább az a szabadkozó, szerény vidéki gyerek vagyok, aki inkább adni szeret mint kapni, de azért van aminek képtelenség ellenállni. Mindkét alkalommal egy üveg Generosával tértem haza. Mondtam a Mark barátoméknak, hogy ezt úgy igyák, hogy ez nem akármi. A Mark meg mondta, hogy igen, ezen érződik, hogy ebben a Generosában megvan minden, amit manapság a világ borivó közönsége keres. Szerinte a borbírák is képben lehetnek nyilván, úgyhogy ez az eredmény - ahogy az államtitkár is mondta - egy eligazító üzenet. A világ borkereslete manapság valahol az Új Zélandi Sauvignon blanc és a Soltvadkerti Generosa tengelye mentén található... csak hogy meglegyen a napi ostobaság, amiben azért nyomokban némi igazság is található... majd az élet megmutatja.

Respekt Frittmann borászat, respekt Kunsági borvidék respekt Generosa.

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.