Üdv a klubban Syngenta

2022. június 23.

Korábban úgy nézett ki a növszerpiac, hogy voltak a nagy multik, akik a kémiai laborjaikban egyre másra fejlesztették a kémiai anyagokat a gyomok- , a kórokozók- és a kártevők ellen, aztán a marketingesek szépen „becsomagolták”, hogy ez a jövő vegyétek, meg ilyenek. 

Bő 2 évtizeddel ezelőtt pedig megjelent egy tisztán magyar cég a hazai piacon, az AGRO.bio – amit időközben pár másik is követett – akik a biológiai megoldásokban látták a jövőt és talajbaktérium-, alga- és mikorrhiza gomba „hatóanyagú” készítményeket forgalmaztak. Sokáig azt hittem, hogy ez a leosztás már csak ilyen. A multik robognak a vegyi vonaton és még rá is tesznek a kémiaorientáltságukra az olyan szlogenekkel, hogy „mi kreáltuk a kémiát” meg satöbbi. Igaz, hogy időközben egy Dr. Nagy Bálint nevű úr, aki már sajnos nem él, viszont nem volt akárki, mert vagy negyedszázadon át vezette a minisztérium növényvédelmi főosztályát és a hazai növényvédős szervezetet a világ legelejére vitte, meg olyan dolog is kötődik a nevéhez, hogy a legnagyobb szocialista iparosítás tetőfokán a világon elsőként betiltotta a káros és kockázatos DDT hatóanyagú rovarölő szerek felhasználását. Megismétlem: a világon elsőként Magyarországon nem szennyezték tovább DDT-vel a környezetet és veszélyeztették az élővilágot. Szóval ez a Nagy Bálint élete legvégén azt találta mondani, hogy a 20. század kétségtelenül a kémia évszázada volt, hiszen műtrágyák és növényvédő szerek nélkül nem lehetne hatékony a mezőgazdaság. A 21. század pedig szerinte bizonyosan a biológia évszázada lesz, hiszen az új kihívásoknak csak biológiai megoldásokkal lehet megfelelni.
Nagy Bálint valahol talán csettint, és azt mondja: na ugye, megmondtam. Hiszen idén piacra került a Syngenta első tisztán biológiai készítménye a Taegro. A „hatóanyaga” egy Bacillus amyloliquefaciens nevű baktérium, amely a szőlőre permetezve védi a szőlőt a lisztharmattól és a szürkepenésztől.
Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere azzal a címmel tartotta a tavasszal az előadásit, hogy „Új fejezetet nyit a Syngenta, a szőlővel kezdünk.” Ez a cím egyértelműen arra utal, hogy a Taegro-t hamarosan újabb biológiai készítmények is követik és a Syngenta tartósan jelen lesz a biológiai úton járó, biológiai termékeket forgalmazó cégek képzeletbeli klubjában.

Végezetül: hálás vagyok érte és büszke vagyok rá, hogy 7 éven át Syngenta egyik elődjénél, a Novartisnál dolgozhattam és arra is büszke vagyok, hogy most már sokéve az AGRO.bio küldetésében vehetek részt. Jó látni azt, hogy az olyan cégek, mint a Syngenta és az AGRO.bio nem versenytársat látnak egymásban és nem azt keresik, ami szétválaszt, hanem ami összeköt. Elszántan hiszek benne, hogy a jövő a „klubtársak” összefogásában van és hogy a biológiai csúcstermékeik egymást erősítve szolgálják a fenntartható termesztést.

Bónusz trekk: Mióta Taegro betette a lábát a Syngentához, szerintem a marketinges hölgyek is mintha egy kicsit még… de a kép magáért beszél :-)



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.

Hozzászólások

 Felhasználó: szilva 2022 július 04. @ 12:14:05 
legújabb hozzászólás