Frittmann Irsai 2022. Az idei első idei...

2022. november 19.

November 11. Szent Márton nap. Ünnep, liba és az idei első idei bor. Nekünk a Frittmann borászat Irsai Olivér újbora volt. Jobb, mint gondoltuk. Csak nem egy jó évjárat lesz a 2022?

Magyarország egyik védőszentje, patrónusa Szent Márton, aki a mai Szombathelyen született, amikor még Savaria-nak hívták, Jézus születése után háromszázvalahányban. Az elbeszélések szerint nagyon jószándékú, segítőkész és szerény ember volt és amikor meghallotta, hogy püspökké akarják választani, elbújt egy libaólban, mert úgy érezte, hogy nem méltó a tisztségre. A libák viszont nem értettek ezzel egyet és hangos gágogással jelezték, hogy ott bujkál. Márton Tours város püspöke lett és olyan szent életet élt, hogy szentté avatták. Szent Márton napján számos hagyomány őrzi az emlékét. Európaszerte, de főleg Németországban és az olyan magyar településeken, mint például a mi falunk is, ahol a lakosság egy része sváb, ott elmaradhatatlan a lámpás felvonulás. Ez úgy zajlik mifelénk, hogy a falu apraja és nagyja, az ovisok és az iskolások szülőkkel, nagyszülőkkel és házilag készült kis mécseslámpácskákkal délután 4 óra felé kivonulnak a falu egyik terére (Hősök tere). Ott meggyújtják a mécseseket és énekelve átvonulnak a másik térre, a Piactérre. Ott meggyújtanak egy mágját, megy tovább az éneklés, meg van mindenféle heppening, aztán mindenki szépen hazamegy libát enni, hogy ne éhezzen a következő évben és újbort isznak, hogy megmaradjon az egészség. A liba többnyire libasült párolt lilakáposztával és törtkrumplival, de nálunk most más volt.

Márton szendvics. Ez úgy készül, hogy megsütjük a libamellet és a kiolvadt, még forró zsírba belekeverjük a szétnyomott fokhagymát. Ezután a húst és a zsírt is kitesszük hűlni, vigyázva, hogy nehogy megegye valamelyik környékbeli cica. Közben megpároljuk a lilakáposztát, ahogy kell és amikor kihűlt a hús és a zsír, akkor felgyorsulnak az események. A felszeletelt kenyér egy részét megkenjük a fokhagymás libazsírral, vékonyan felszeleteljük a sült libamellet és rátesszük a kenyérre, majd jön egy kis lilakáposzta, végül, hogy gurmannak látszódjunk, kicsit megszórjuk nagyon apróra vágott mazsolával és szárított áfonyával. A kenyerek másik része ugyanez, csak annyi a különbség, hogy az egy kicsit light, mert nem libazsírral kenjük, hanem vékonyan birsalma lekvárral. Pár ilyen szendvizstől még az igazán éhes is jóllakik és nagyon nagyon jól esik közben az újbor.

Echte ungarische homemade St. Márton szendvics

Ezután a tőlem váratlanul rövid bevezető után jöjjön a bor. Mi idén a Frittmann borászat Irsai Olivér újborát választottuk. Az a helyzet, hogy elég sokat vártunk, mert az Irsait amúgy is szeretük, meg az újborokat is. Igazság szerint tartósan elvagyunk az Irsai - Veltelini - Cserszegi újborháromszögben Mikulástól Húsvétig akár, némi Tokajival megtoldva. Mitagadás, nekünk az se mindegy, hogy néz ki egy bor. Ez meg jól néz ki. Letisztult, egyszerű a címke, ha én terveztem volna, büszke lennék rá. Fekete és friss fűzöld színek szőlősorokat szimbolizáló grafika és a slusszpoén az, hogy a címkén a "felső parcella" dombornyomott. Ettől nagyon szép, andersztétment, ahogy a borsznob angol mondaná, Mark barátom szerint, aki már kicsit bepálinkázott, ez azért van, hogy ha elmegy a boltban az áram, tapogatva a sötétben is egyértelműen megtalálható legyen. A pálinka úgy jött a képbe, hogy pont Márton napján pénteken, vettem át Rózsa Istvántól a korábban rendelt kisüsti öszibarak pálinkát, amit a közelgő szülcsinapra gondoltam, viszont Mark máshogy gondolta. Amúgy a pálinkásüveg alsó fele a szépen rajzolt őszibarackkal látszik is a felső képen a borosüvegtől kicsit arrébb a konyhapulton. Nem is baj, hogy beleittunk, mert őszibarack pálinka ügyben olyan megállapításra jutottunk, ami szerintünk igencsak új megvilágításban helyezi a kajszi- és őszibarack pálinka kérdést. Szerintünk ugyanis az őszi lett az új kajszi, de erről még egy hosszú téli estén részletesen...

A gyengébbek kedvéért még egy külön kerek matrica is mutatja az üvegen, hogy újborról van szó, nehogy a 2022-es szám ne legyen egyértelmű. Szóval a bor. Az Irsai Olivér egy igazi magyar fajta, amit 1930-ban nemesített Kocsis Pál a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. 2030-ban 100 éves lesz a fajta, úgyhogy, ha élünk még akkor, csinálunk egy marhanagy, világraszóló, vinoszkópos Irsai Olivér bulit. Amúgy az Irsai Olivér név onnan jön, hogy Kocsis Pál egyik cimborájának a fiát nevezték el így, aztán Kocsis Pál úgy gondolta, hogy ha jó lesz ez a név a gyereknek, akkor jó lesz a szőlőfajtának is. Az Irsairól még annyit, hog 30 évvel később Bakonyi Károly ebből és a Piros traminiből nemesítette a Cserszegi fűszerest, ami hazánk harmadik legelterjedtebb szőlőfajtája. 

Ha jól láttam a kupakon, akkor október 12-én töltötték a palackot, így éppen egy hónapot időzött már az újbor az üvegben. Az a helyzet, hogy meglepően jó lett ez az új Irsai. Nekem mindig bejön, hogy az újborban van egy kis szénsavas svung, és ilyenkor toppon van a gyümölcsös jelleg. Olyan hosszan aromás amire nem számítottam.

Végezetül: van egy dolog, amit demagógan hiszek. A sokévig hordóban, pincében, tartályban, palackban pihenő borral sokat lehet "bűvészkedni" borászkodni. Az újbor meg maga a tiszta rögvalóság. Itt nincs mellébeszélés, ez a leginkább arról a szőlőről szól, amit a tőkéről leszedtek. Tudom, hogy a Frittmannék értenek a szőlőhöz, meg szeretik és jól csinálják, és az a helyzet, hogy az Irsai ebben a nagyon durva száraz évben nagyon szépen meghálálta a fáradozásaikat. Aki szereti az újbort, annak nagyon jó szívvel ajánljuk. (Mark kérte, hogy ez a mondat feltétlen legyen benne az írásomban) Aki pedig még nem is ivott újbort, annak szerintünk ezzel érdemes elkezdeni. Egy baj van csak, hogy hamar elfogy, mert itatja magát. Jó volt ez a Márton nap... Ettünk libát, ittunk újbort, minden rendben...

 



« Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.